Monday, June 5, 2017

Tartu legendaarseim staadion

Paugutasin täna Tartu ülikooli staadionil 600-seid lõike, täiesti ihuüksi, ainult hulkuvad kassid tunnistajateks. Rajakate oli kulunud, staadionihoone mitte kõige uuem ning isegi pooled tribüünid olid ilma puust istekohtadeta aga ikkagi tundus staadion kodusena ja trenn kulges meeldivas õhkkonnas. Mõelda vaid, et juba 1920-ndatel aastal olemas olnud staadion, mis siis küll Kalevi spordiplatsi nime kandis, on tänapäeval lagunev spordirajatis. Siin staadionil tehti sporti juba 1921 ja paljud suured jooksulegendid on siin harjutanud. Ilmselt on siin lõike kipitanud nii Pärnakivi, Virkus kui ka Nurmekivi aga kindlasti Nurme, Vedehin ja teised. Ülikooli staadionil trenni tehes tunned justkui mingit sidet ammuste aegade rauast meestega. Kahjuks võib see looduslikult heas kohas asuv (kunagi oli tegu kruusakarjääriga) olla kaduv nähtus, sest Tartu linn on valinud enda esindusstaadioniks Tamme staadioni ja kahele staadionile nii väikses linnas raha kahjuks ei jätku. Ülikooli staadionil on Tamme staadioni ees mõned eelised: esiteks on augus paikneval staadionil juba olemas nö looduslikud tribüünid ja teiseks pole staadion tuultele avatud, mis on jooksualadel rekordeid üritades üsna tähtis. Loodetavasti juhtub mingi ime ning kuskilt leitakse rahad, mille eest Tartu ülikooli staadioni hiilgus taastakse, sest see spordirajatis on ju seda väärt.

Pilt 1. Staadioni silt peavärava juures," sammaste" asemel oli vanasti "R".



Pilt 2. Staadioni peahoone ja lõpusirge. Ilmselt on antud hoonel olemas ka teatud väärtus muinsuskaitseameti silmis.


Pilt 3. Vaade lõpusirge alguse poole. Pildilt on näha, et pooled tribüünil olevad pingid on ilma puidust osata ja rajakate, mis on küll üsna kiire ja joostav, kuid üsna väsinud


Pilt 4. Vaade üle staadioni, eemalt on näha kõrgeid kaldaid.

Pilt 5. Tartu ülikooli staadioni rekordid. 5000 m rekordi omanik on hilisem sama distantsi maailmarekordi omanik Bekele.

Pilt 6. Oluline ruum pärast trenni.

No comments:

Post a Comment