Saturday, April 8, 2017

Ekiden - teatejooksude kuningas (vol 1 ehk ajalugu)

Ekideni ajalugu algab eelmise sajandi alguse Jaapanist, mis iseeneset ei olegi nii üllatav, sest jaapanlased on tuntud kannatajad. Algselt polnud ekiden seotud maratoni distantsiga vaid kasutati erineva pikkuse formaate, millest pikimad võisid kesta mitmeid päevi. Mõiste ekiden on seotud vaguni või rongijaamaga ja Toyko ning Hokkaido vahel peeti teatejooksu, mis kulges erinevate peatuste vahel ühest linnast teise.

Pilt 1. Chiba ekiden Jaapanis, mis on ilmselt maailma kuulsaim.


Eestis korraldab iga-aastast ekideni nimelist teatejooksu kergejõustikuliit ning lisaks toimub Pärnu-Jaagupis poolmaratoni ekiden. Kahest esimese puhul on tegemist Eesti meistrivõistlustega, mille formaadiks on kuue teatevahetusega jooks, kus vahetused jagunevad vastavalt: 5 km, 10 km, 5 km, 10 km, 5 km ja 7,195 ehk kokku 42,195 km. Paljud ei pea ekideni EMV-d eriliseks sündmuseks, kuid kergejõustikuklubide ja eriti jooksuklubide jaoks on tegemist aasta ühe tähtsama võistlusega, sest klubi, kes suudab välja panna ühtlase kuuest tugevast jooksjast koosneva võistkonna, võib ennast pidada õigeks jooksuklubiks.

 Vanadel hallidel aegadel viitsiti rõhku panna ka nö spordiregionaalpoliitikale, sest esimestel aastatel toimusid ekidenid Raplas,Tõrvas, Muhumaal ja Hiiumaal. Tänapäeval toimuvad need pealinnas ja sealgi enamasti Pirita Lillepi pargis. Millal ja kus oli Eesti esimene ekiden, on raske öelda aga VAK Staieri teenelise treeneri Ants Kuusiku mälu ja kergejõustikuliidu statistikute järgi peaks vastus olema aasta 1994 ja koht Rapla. Aastatel 1994 kuni 1998 peeti Eesti karikavõistlusi ekidenis ja alates aastast 1999 hakati pidama meistrivõistlusi. Internetist leidsin erinevaid protokolle aga mitte vanemaid kui aastast 2000.

Ekideni EMV põgus ajalugu

Nagu öeldud siis varasemad ekidenid peeti karikavõistlustena ja tulemusi ei suutnud ma kuskilt välja võluda.

1994-23.06, Rapla
1995-23.06, Rapla
1996-06.04, Tartu
1997-12.04, Valga
1998-11.04, Pärnu
1999-10.04, Tõrva (esimene ekideni emv)

Aastal 2000 toimus ekiden Tõrvas ja kui protokolli uurida siis võib seal märgata mitmeid legendaarseid jooksuhunte. Silma hakkavad huvitavad klubid, mida enam ei ole ja jooksjad, kes on nüüd treenerid või tavalised kergelt ülekaalus keskealised pereinimesed. Esimesel aastal olid poodiumil tegija legendaarne maratonimees ja praegune Jooksupartneri eestvedaja Margus Pirksaar. Nõmme klubi eest jooksid praegune vanemtreener Toomas Tarm, Heiki Sarapuu, kes omal ajal viis eestikatel kilode kaupa medaleid koju ning Risto Ütsmüts. Viimased kaks on kehalise kasvatuse õpetajad. Kui vaadata VAK Staieri ehk mõne meelest selle "õige" Staieri võistkonda siis näeme mitte vähem legendaarseid jooksjaid. E. Kilki, kes tänapäeval on tegev Rakvere VIKE juures või ühe alteratleedi treener Einar Kaigas. Lisaks loomulikult põlised Viljandi jooksumasinad Nõmm ja Subi või kunagi 10 versta kõvasti kangutanud Lauri Soolo.

Ekideni EMV 2000, Tõrva

Mehed

1. Tartu Staier. 2:16:05 (Mändmets, Pirksaar, Rõigas, V. Lamp, Tiganik, Metsma)
2. Nõmme KJK I. (Mänd, Tarm, Ütsmüts, Mälter, Sarapuu, Sadam)
3. VAK Staier I. (E. Kilki, Kaigas, Soolo, Nõmm, Kallak, Subi)

Järgmisel aastal toimus ekiden samuti Tõrvas ja taas näitasid teistele kandu Tartu Staieri mehed, kes olid oma ridu tugevdanud härra Sarapuuga. Kuigi ajad pole just rekordilised siis võib välja tuua, et noor Pirksaar paugutas igal ekidenil 10 km sub-31. Poodiumi ülejäänud kaks kohta kuulusid taas Nõmmele ja mulkidele, ainult koosseisudes olid väiksed muudatused. Ilmselt oli kõige tihedam klubisisene konkurents just selles "õiges" Staieris, sest välja oli pandud lausa kolm satsi. 2001 aasta ekidenil võib näha Poeedi debüüti Nõmme duubelmeeskonnas. Härra jooksis verinoorena 10 km alla 39 minuti. TÜASK ( koosseisu kuulusid ka Margus Koor ja Ranno Aun) oli ajaga 2:23:02 eelviimane ning viimase võistkonna Valga Maret-Spordi ridades jooksis Paša 10 km 29:14-ga.

Ekideni EMV 2001, Tõrva

1. Tartu Staier. 2:16:17 (Mändmets, Pirksaar, Tiganik, Sarapuu, Rõigas, Metsma)
2. Nõmme KJK I. (Lelumees, Põldre, Mõnjam, Tarm, Sakka, Ütsmüts)
3. VAK Staier I. (Kaar, Kaigas, Subi, Nõmm, Soolo, Viks)

Aastast 2002 algas Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi ajastu. Tartu Staier oli pildilt kadunud ning Sarapuu, Pirksaar ja Rõigas olid ülikooli alla kolinud. Ülejäänud poodium oli sarnane eelnevatele aastatele. Märkimisväärne on näha Urbaniku nime VAK Staieri ridades. Neljandal kohal oli West-Spordi nimeline sats, mis ilmselt oli paljuski kokkupandud samanimelise sporditarvete kaupluse sportlikest töötajatest (kui mu mälu ei peta). Selles võistkonnas jooksis ka MeelisVeilberg, kelle maratoni rekord on 2:15:44 ehk tugevam kui võistkondade lõpuajad antud perioodil ning Rein Valdmaa ja Kaupo Tiislär. Poeet sai sellel aastal juba oma esimese ekideni medali kaela ehk tegemist võiks olla kõige varasema ekideni medaliga Alternatiivsete Jooksjate hulgas.

Ekideni EMV 2002, Tõrva

1. TÜASK I. 2:16:38 (Miljan, Sarapuu, Rõigas, Pirksaar, Aun, Metsma)
2. Nõmme I. (Tatter, Põldre, Mändmets, Soikka, Männi, Ütsmüts)
3. VAK Staier I. (Kilki, Subi, Soolo, Urbanik, Kaar, Kaigas)

2003 aasta ekiden toimus samuti Tõrvas. Poodiumil olid täpselt samad klubid, mis aasta varem ning neljas oli taas West Sport. Ülikooli esinduskamanda nimekirjas figureeris tuntud keskmaaboss Ergo Leibak. Meie poeet sai taas nö back to back hõbemedali ja seekord oli talle usaldatud lausa ankrumehe roll.

Ekideni EMV 2003, Tõrva

1. TÜASK I. 2:17:43 (Tiganik, Sarapuu, Leibak, Pirksaar, Miljan, Aun)
2. Nõmme KJK I. (Õunapuu, Ütsmüts, Mändmets, Tarm, Tiatšuk, Männi)
3. VAK Staier I. (Soolo, Viks, Kaigas, Subi, Urbanik, Kilki)

Juba viiendat aastat järjest toimus ekiden Tõrvas. Esimene oli taas TÜASK (uued nimed Paap ning vanameisterid Haava ja Matt), poodiumil oli Nõmme asendunud Kaitsejõudude spordiklubiga, kus jooksid teiste hulgas muudelt aladelt tuntud Tiidemann, Ader ja Borovik ning jooksjana ka Lehismets. Kolmas oli Staier ning neljas taas West Sport. Nõmmelt oli lisaks kergejõustikuklubile (koosseisus ka Poeet) võistlustules Nõmme Kalevipoeg. Oma ekideni debüüdi teeb Staieri III koosseius Jänes ning viimane on Tartu Staier.

Ekideni EMV 2004, Tõrva

1. TÜASK I. 2:21:59 (Paap, Matt, Haava, Aun, Pirksaar, Metsma)
2. Kaitsejõudude sk (Tiidemann, Piirsalu, Tomingas, Lehismets, Ader, Borovik)
3. VAK Staier I. (Linn, Kaigas, Urbanik, Kilki, Vares, Soolo)

2005 aasta ekiden toimus uues ja huvitavas kohas. Seekord pidid kõik võistkonnad ettevõtma ka praamisõidu, sest võistlus toimus Muhumaal, täpsemalt Liival. Jätkus ülikooli klubi domineerimine. Lõpuks oli West sport oma võimalused realiseerinud ning tasuks poodiumi hõbedane positsioon ning kolmas oli sinna juba aastateks naelutatud VAK Staier. Uue klubina oli võistlustules Stamina. TÜASK-i duubelmeeskonnas sain tuleristsed ka mina ja seda koos Mario ja Ralfiga (koht oli viies). Loomulikult ei puudunud Nõmme kjk võistkonnast Poeet ega Staieri duublist Jänes. Võitjate nimekirjas oli esimest korda näha Vedehinit.

Ekideni EMV 2005, Muhumaa

1. TÜASK I. 2:18 (Metsma, Matt, Vedehin, Haava, Pirksaar, Aun)
2. West Sport (Gross, Põldre, Ottesson, Tiislär, A. Veilberg, Mätler)
3. VAK Staier I. (Linn, Remmelg, Paris, Kilki, Subi, Nõmm)

2006 aasta ekiden toimus veel eksklusiivsemas kohas, täpsemalt Hiiumaa pealinnas Kärdlas. Nagu arvata võib siis jätkus TÜASK-i võidukäik ja koosseisu kuulus ka Mario, kes sai oma esimese ekideni medali ja kohe kuldse.Ülikooli klubi jooksjate ankrumeheks oli Tiidrek Nurme. Kätte oli jõudnud ka VAK Staieri tippaeg ja hõbemedalid olid selle tõestuseks ja nende ridadesse kuulus ka kuulus Kits. Kolmas oli Nõmme Kalevipoeg, kus võis näha ka Taivo Püid. Uue tulijatena ekidenil olid neljandad Rakvere Vike jooksjad, kelle ridades jooksid Lääne-Virumaa jooksustaarid Vulla ja ainult paremaks muutuv Lein ning Rakveresse kolinud Kilki. Viljandi Staieri ridades tegi oma esimese ekideni praegune üks teravaim alteratleet hr. Kais aka Juut. Samuti oli stardis ka Võru KJK Lõunalõvi, kus tegid tegusid härrased Ivanov ja Koor. Ära tuleks märkida, et VAK Staieri III ridades jooksis legendaarne mulkide treener Ants Kuusik ja mitte esimest korda.

Ekideni EMV 2006, Kärdla

1. TÜASK 2:18:27 (Haava, Paap, Aun, Pirksaar, Mustasaar, Nurme)
2. VAK Staier I. (Vares, Kits, Kaigas, Soolo, Ervald, Priks)
3. Nõmme Kalevipoeg (Edasi, Püi, Kutsar, Tatter, Tarm, Soikka)

Aastaks 2007 olid ekideni meistrivõistlused jõudnud ringiga pealinna ja võistlus toimus seekord Nõmme mändide all. Loomulikult olid kiiremad ülikooli poisid ja oma esimesel ekidenil jooksis esimest vahetust legendaarne alterpoiss Alo Rand, kelle debüüt lõppes kuldmedaliga, vot selline mees. Oma teise kulla korjas Mustasaar, kes oli antud satsi ankrumees ning meeskonnas oli ka Paša.Varesed, Kitsed ja teised mulgid tõid Staieri taas koju teisena. Kolmanda koha sai uus moodsa nimega jooksuprojekt Sportkeskus.ee, mille lipu alla olid kogunenud Tarm, Püi, Tatter ja teised.VIKE oli taas neljas. Staieri duublis oli stardis ka Juut.

Ekideni EMV 2007, Nõmme (Hiiu)

1. TÜASK 2:20:36 (Rand, Paap, Aun, Loskutov, Leibak, Mustasaar)
2. VAK Staier (Vares, Soolo, Linn, Kits, Priks, Nõmm)
3. Sportkeskus.ee (Laast, Tatter, Koplimaa, Püi, Kutsar, Tarm)

Pilt 1. 2007 aasta ekideni esikolmik meeste arvestuses. Keskel on näha Alo Randa.


Ka 2008 aasta ekiden toimus Nõmmel ja taas oli kiireim võistkond TÜASK. Seekord sain minagi kaua oodatud kuldmedali, sest olin võistkonna esimeses vahetuses ning koos minuga kuulus võistkonda Mario, kellele oli see vist juba kolmas medal.Teisena tuli koju Sportkeskus.ee I koosseisus ka Poeet. Kolmandal kohal oli Enn Selliku juhitud Maaülikooli spordiklubi sats, kus jooksid meie vennad Lipud, Kits ja Palmi. Kolmanda koha sai SK Stamina I. Esimest korda jäi medalita Viljandi Staier kuhu kuulus alternatiivne Jänes. Juut pidi jätkuvalt leppima kohaga Staieri teises võistkonnas.

Ekideni EMV 2008, Nõmme (Hiiu)

1. TÜASK 2:15:45 (Andresson, Pirksaar, Paap, Loskutov, Mustasaar, Vedehin)
2. Sportkeskus.ee I  (Tarm, Tiislär, Reinsalu, Püi, Männi, Uljas)
3. EMÜ SK (Lipp, Lipp, Pähn, Kits, Mäe, Palmi)

Pilt 3. Mina jooksmas 2008 ekideni avavahetust ülikooli meeskonna eest.


Pilt 4. Rax annab teate üle oma vennale, EMÜ SK juhib (foto: Spordiportaal, Toomas P)

Aasta-aastalt kärpisid ülikooli jooksjad meeskonna lõpuaega ning aastaks 2009 oli see juba umbes sarnane Meelis Veilbergi rekordiga. Ülikooli järel olid poodiumil Stamina ja Sportkeskus, mille esimest vahetust paugutas Poeet. Ülikooli esimese meeskonna esimest vahetust jooksis Mario, kes sai koha tiimis nö preemiana maratoni medali eest. Hoopis huvitavam oli koosseis TÜASK-i teises satsis, kus jooksid Alo, Keemik ja mina. Naljakas seik juhtus esimeses teatevahetuses kui Paša tahtis teate üle võtta Alolt, sest viimane jõudis kohale kolmandana ja Mario jõudis palju hiljem. Siiski suutsime Pašale ära seletada, et tema peab Mariot ootama jääma ning mina sain minema joosta. Mingi hetk minu vahetuse ajal me isegi juhtisime võistlust aga viimase ringi alguseks sai Paša mind kätte. Mina jooksin oma vahetuses 10 km ajaga 32:30 (minu parim) ja Loskutov 30:33. Lõpuks olime oma teise meeskonnaga viiendana kodus ja meie järel lõpetas Tartu SS Kalev koosseisus meie Sander ning hilisem TÜASK-i raudvara Allar Lamp. Oma madalseisu elas läbi Viljandi Staier, kus lippu hoidsid kõrgel Kaigas, Juut ja Jänes.

Ekideni EMV 2009, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK I. 2:15:05 (Mustasaar, Loskutov, Vedehin, Pirksaar, Vallimäe, Nurme)
2. Stamina SK I. (Tšerepannikov, Tambur, Lilleoja, Saveljev, Hvalõnski, Fosti)
3. SK Sportkeskus.ee I. (Männi, Uljas, Simpson, Tiislär, Reinsalu, Tarm)

Aastal 2010 jõudsid ülikooli mehed juba alla 2:15 ja oma rolli mängis ka Alo. Teise koha sai Sportkeskus.ee kuhu kuulusid Poeet ja esimest korda ka Sander. Kolmas oli Stamina. VAK Staier ja Jänes oli seekord viiendad.

Ekideni EMV 2010, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK I, 2:14:43 (Rand, Vallimäe, Kivikas, Loskutov, Košelev, Nurme)
2. SK Sportkeskus.ee I. (Simpson, Markov, Männi, Jürs, Sasmin, Püi)
3. Stamina SK I, (Nikolajev, Tšerepannikov, Lilleoja, Fosti, Hvalõnksi, Saveljev)

2011 aasta ekidenil lehvitas Kunn taas Lippe, sest EMÜ SK sai taas medali peale. Üllatuslikult polnud ühtegi alteratleeti TÜASK-i meeskonnas aga vaatamata sellele saadi võit. Ka Poeet ja Sander pidid oma suu medalist puhtaks pühkima, sest Eesti jooksuajaloo parima nimega klubi Sportkeskus.ee jäeti medalist ilma. Jänes, Juut ja teised Mulgimaa elukad hilisid kohale kuuendana.

Ekideni EMV 2011, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK I. 2:14:29 (Loskutov, Vallimäe, Kivikas, Nurme, Vedehin, Markov)
2. Stamina SK  (Reinsalu, Tšerepannikov, Saveljev, Nikolajev, Tambur, Fosti)
3. EMÜ SK  (Miljand, Lipp, Õiglane, Kits, Jõesoo, Lipp)

Järgmisel aastal jooksis ülikooli meeskond juba 2.13 sisse ning nimekirja olid tekkinud Lamp ja Valler. Teine oli Stamina ning seekord oli poodiumil ka Sporttšentr koos meie meestega. Mulgimaa mehed olid seekord lausa neljandad ja loomulikult polnud puudu ka Jänes ja Juut.

Ekideni EMV 2012, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK 2:12:51 (Valler, Vedehin, Kivikas, Nurme, Markov, Lamp)
2. Stamina SK  (Kallaste, Lehismets, Reinsalu, Tšerepannikov, Saveljev, Fosti)
3. Sportkeskus.ee (Voolaid, Sasmin, Lillelaid, Vallimäe, Männi, Jürs)

2013 aastal joosti TÜASK-i seni parim tulemus Eesti ekidenil 2:09:59 aga ikkagi jäeti Loskutovi maratoni rekordile alla. Teise koha sai Stamina kaotades ligi kaheksa minutit ning taas oli käes aeg kui VIKE sai särada. Sportkeskus jäi taas kolmikust välja ning mulke ei olnud üldse stardis. Esimest korda oli näha Jooksupartnerit kuhu kuulus nii mõnigi kõva jooksumees.

Ekideni EMV 2013, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK  2:09:59 (Košelev, Nurme, Markov, Vedehin, Kivikas, Lamp)
2. Stamina SK  (Mendel, Reinsalu, Oll, Fosti, Lehismets, Kallaste )
3. Rakvere KJK VIKE (Basmanov, Lein, T. Kilki, Vulla, Põlluste, Ränkel)

2014 aasta ekidenil jõudis kätte see ajalooline hetk kui ülikool tõugatakse troonilt. Stamina oli saavutanud oma tipu, sest enamus Tallinnaga seotud Eesti tippjooksjatest kuulusid selle klubi hingekirja. Jooks oli pingeline, sest ka ülikoolil oli kõva sats ning lõpuks oli vahe ainult 31 sekki Stamina kasuks. Uue jooksuklubina sai kohe kolmanda koha Sparta SS aga loomulikult väikse Eesti puhul iga uus kulbi tähendab teiste klubide nõrgenemist. Jooksupartner oli neljas ja nüüd kuulus nende koosseisu ka Juut. Lisaks Spartale oli uus klubi ka Täppsportalsed, mis koosnes peamiselt harrastajatest. Mingil põhjuseel said disklahvi sportkeskus ja Sander.

Ekideni EMV 2014, Tallinn (Lillepi park)

1. Stamina SK I. 2:13:32 (Lehismets, Aus, Kallaste, Fosti, Aristov, Tšerepannikov)
2. TÜASK   (Valler, Nurme, Kivikas, Vedehin, Markov, Lamp)
3. Sparta SS I. (Masik, Sasmin, Alla, Mitt, Mitt, Sõnajalg, Lillelaid)

Pilt 5. TÜASK  neljanda vahetuse mees Vedehin kannatab (foto:Täppsportlased)

Pilt 6. Sander pingutab aga asjata, sest tiim võetakse hiljem maha. Sandri selja taga on Lääne-Viru vanameister Lein.


Ka minul oli au olla osaline TÜASK-i taas sünnis, sest aastal 2015 võitis taas ülikool. Jooksin esimest vahetust ja Lemberg pani mulle eesmärgiks esimesena vahetus üle anda, mille ma ka täitsin. Sparta oli seekord juba teine ning kolmas oli uue klubi Treeningpartneri esimene sats. Tallinna jooksumaastikul olid toimunud suured muutused. Kunagine suurklubi Stamina oli kadumas ning uued tegijad olid Sparta ja Treeningpartner. Jooksupartner koos Juudiga oli seekord taas neljas. Viies oli Audentese Sk kuhu kuulusid imelikul kombel ka Poeet ja Jürs. Uue klubina sai kuuenda koha SK Prorunner.

Ekiden EMV 2015, Tallinn (Lillepi park)

1. TÜASK  2:12:59  (Andresson, Lamp, Paap, Nurme, Valler, Kivikas)
2. Sparta SS I.  (Tarm, Alla, Sõnajalg, Sasmin, Mitt, Lillelaid)
3. Treeningpartner I. (Medar, Tšerepannikov, Abner, Lehismets, Leemet, Kallaste)

Eelmisel aastal jäeti ülikool lausa kolmandaks ning alanud oli lisaks võistluse pealinnastumisele ka pealinna klubide domineerimine. Võitis Sparta, mille koosseisu kuulus ka kunagine TÜASK-i maratoni raudvara Mario. Teine oli treeningpartner mille nimekiri koosnes pooleldi noortest ja pooleldi Staminast põgenenud jooksjatest. Prorunner oli juba neljadaks tõusnud.

Ekiden EMV 2016, Tallinn (Lillepi park)

1. Sparta SS I  2:16:17 (Mustasaar, Hvalõnksi, Sõnajalg, Sasmin, Tambur, Alla)
2. Treeningpartner I. 2:16:31 (Medar, Lehismets, Kallaste, Aristov, Aus, Abner)
3. TÜASK. 2:16:58  (Valler, Nurme, Palu, Kivikas, Heile, Paap)


Väike kokkuvõte

TÜASK: 13 kulda
Tartu Staier: 2 kulda
Sparta SS: 1 kuld
Stamina SK: 1 kulda

Klubide arvestuses on ülivõimas liider loomulikult Taru ülikooli akadeemiline spordiklubi. Ainuke teine klubi, mis sai mitu kulda, oli Tartu Staier. Hetkel on seis 15:2 Tartu kasuks ja Tartu on Tallinnast kõvem isegi kui härra Tarm jätab ekideni igavesti Tallinnasse.

Mario: 5 kulda
Poeet: 4 hõbedat, 2 pronksi
Alo: 2 kulda
Kapitann: 2 kulda
Sander: 1 hõbe, 1 kuld
Pedagoog: 2 pronksi
Rax: 2 pronksi

Alteratleetidest on edukaim kahtlemata Mario oma kahe erineva klubiga saadud 5 kullaga. Kõige legendaarsem on ilmselt Poeet, sest tema esimesed medalid tulid juba väga ammu.







1 comment: