Friday, February 4, 2011

Alternatiivne kuulsuste hall

Tänapäeval on tihti kuulda olnud, et möödunud aegade spordikangelased räägivad kuidas kunagi olid mehed rauast ja laevad puust. Olen kuulnud isegi selliseid väiteid, et vanasti jooksis iga karvajalg 800 meetrit kiiremini kui 1 minut ja 55 sekundit ja iga enam-vähem kaine ja tervise juures olev kolhoosnik silkas mängleva kergusega kiiremini kui 2 tundi 30 minutit maratoni. Loomulikult olid vanasti olud ja varustus hoopis teised ning ilmselt olidki vanasti sitkemad mehed kuid samas on teada ka asjaolu, et inimeste mälu on selektiivne ning usutavasti ei jäänud meenutajatele meelde need sajad aeglased ja andetud sportlased, kes on alati olemas olnud.
Siiski tundub, et võrreldes tänapäevaga jäävad Eesti pikamaajooksu tippajad ikkagi minevikku, mis ei tähenda, et tulevikus see ei või muututa. Kuna paljud neist möödunud aegade spordilegendidest on tegelikult üsna vähe tuntud siis võiks neid kuidagi ikkagi esile tõsta.
Seega teen ettepaneku luua Alternatiivsete jooksjate poolt niiöelda virtuaalne kuulsuste hall kui valitakse möödunud aegade Eesti ja ka välisriikide jooksjaid. Valimistingimusteks võiks olla mitte ainult sportlikud tulemused vaid igal kandidaadil peaks olema ka teatud erilised teda teistest eristavad omadused või saavutused. Näiteks on Hubert Pärnakivi Eesti läbiaegade parimaid staiereid kuid Pärnakivist palju paremini antud kontekstis sobib hoopis Lembit Virkus, sest oli ju tema väga omapärase eluloo ja iseloomuga jooksja, kellel võrreldes Pärnakiviga oli palju vähem looduse poolt antud. Esimeste kandidaatidena esitan Lembit Virkuse kellest oli juba juttu ning Rein Leinuse, kes on minu andmetel on jooksnud kiireima maratoni Eesti pinnal ja seda legendaarsel Vändra maratonil.
Jooksjate poolt hääletamine ja nende pakkumine käib selle teksti kommenteerimise kaudu. Igal alter-jooksjal või meie sõbral, kellel on mõni idee siis võiks selle siia välja käija ning samuti võiks avaldada arvamust minu pakutud jooksjate kohta.

3 comments:

  1. Minu poolt samuti Lembit Virkus kuulsuste halli.....Emil Zatopek nt välismaalt ...oli suht hull ja alternatiivsete treeningmeetoditega ....miinuspoolene tooksin et võitis liiga palju :D

    ReplyDelete
  2. Väljamaistest jooksjatest tõstaks esile kindlasti Steve Roland "Pre" Prefontaine ja kodumaistest jooksjatest võiks olla Ants Nurmekivi :)

    ReplyDelete
  3. Toetan Alot Emil Zatopeki kohapealt, Ta oli omal ajal kindlasti tõeliselt alternatiivne, kasutades selle ja ka praeguse aja kohta väga HULLE! treeningmeetodeid

    ReplyDelete